ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΛΤΑ

28 Απρ. 2020
Εισαγωγικό σημείωμα διευθυντή Κέντρου Αριστείας Κωνσταντίνου Δέλτα

 

Αγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες του Κέντρου Αριστείας CY-Biobank,

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και μείνετε μακριά από τον νέο απρόσκλητο εχθρό που ακούει στο εξωτικό όνομα SARS-CoV-2 και προκαλεί την πανδημία COVID-19.

Το Κέντρο Αριστείας CY-Biobank ξεκίνησε τις εργασίες του επίσημα την 1η Οκτωβρίου 2019. Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, στην αρχή του 2020, είχαμε καταφέρει να οργανώσουμε σχεδόν σε τέλειο βαθμό τη συστηματική εγγραφή ασθενών και υγιών εθελοντών στη Βιοτράπεζα του Κέντρου. Η ανταπόκριση των Κυπρίων πολιτών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και είχαμε προγραμματισμένες εγγραφές μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Η κρίση της COVID-19 μας ανάγκασε να τις ακυρώσουμε! Αλλά να είσαστε σίγουροι ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση της εγγραφής εθελοντών με την ίδια δυναμική.

Σας θυμίζω ότι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει στοχεύει στη μελέτη του DNA των Κυπρίων, ώστε να αποκτήσουμε το DNA αναφοράς. Αυτό το επίτευγμα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και θα βοηθήσει πολλές μελλοντικές μελέτες που θα απαιτούν γνώσεις και λεπτομέρειες για τη γενετική σύσταση των Κυπρίων.

Κατά τη διάρκεια της ημι-απομόνωσής μας, είτε από το σπίτι είτε στο πανεπιστημιακό μας λημέρι, βρήκαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με άξιους συναδέλφους στις ιατρικές σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, για να ετοιμάσουμε και να υποβάλουμε για αξιολόγηση και έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, ερευνητική πρόταση για την COVID-19. Αναμένουμε την έγκριση!

Ίσως τώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές να την έχουμε ήδη πάρει και ξεκινούμε δυναμικά μελέτες που αφορούν στην επιδημιολογία, την ανοσολογία και τη γενετική των ασθενών και του ιού της COVID-19. Μια πολύ ελκυστική επιστημονική υπόθεση που θέλουμε να διερευνήσουμε, όπως και άλλοι ερευνητές στο εξωτερικό, είναι ότι ο κάθε ασθενής με COVID-19 αντιδρά διαφορετικά στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται δραστικά και η συμπτωματολογία της λοίμωξης. Με την ευχή ότι το επόμενο δελτίο μας θα ετοιμασθεί εκτός κατάστασης ημι-ομηρίας, σας ευχόμαστε επίσης να παραμείνετε υγιείς.

Με εκτίμηση,

Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Γενετικής,

Διευθυντής Κέντρου Αριστείας: Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα,

Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Covid-19 και το Κέντρο Αριστείας

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κέντρο Αριστείας: Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα CY-Biobank, κλήθηκε, διά του διευθυντή του, Καθηγητή Δέλτα, αρκετές φορές εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, να παράσχει πληροφορίες σε απλή γλώσσα για τo ευρύ κοινό, σχετικά με τα μέτρα και τις εξελίξεις που αφορούν στο νέο αυτό ϊό σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων. Πατήστε εδώ και εδώ για τις σχετικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. 

Ο Καθηγητής Δέλτας προσφέρει επίσης μια αναλυτική ανασκόπηση σε σχέση με την εξάπλωση και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 σε άρθρο-εισήγησή του  με τίτλο "COVID-19 και Σύγχρονη Ανθρώπινη Παρέμβαση ως Υποκατάστατο της Φυσικής Επιλογής". Μπορείτε να διαβάστε το άρθρο στην πλήρη του μορφή εδώ.

Την ίδια ώρα, η ομάδα του Κέντρου Αριστείας εργάζεται εντατικά τον τελευταίο μήνα, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες στις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων Κύπρου, Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε να υλοποιηθεί  επιστημονική έρευνα ευρείας κλίμακας που αφορά στον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις της πανδημίας  στον τόπο μας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές εκκρεμεί η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. 

 

 

Συνέντευξη Τύπου - Έναρξη Έργου CY-Biobank

Στις 6 Μαρτίου 2020, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας CY-Biobank 
Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, κ. Μάριος Κουλούμας, αναλύουν στα ενδιαφερόμενα μέρη, εκπροσώπους του Τύπου και τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου τους κύριους στόχους, τις προσδοκίες και τα οφέλη που αναμένουν από το Έργο CY-Biobank.  

Ο κ. Δέλτας αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται για βιοϊατρική έρευνα της επόμενης γενιάς, μέσω της αναβάθμισης και του εμπλουτισμού της Βιοτράπεζας καθώς και μέσω της επένδυσης στη μελέτη του Κυπριακού γονιδιώματος. Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

 

Συλλογή δειγμάτων για μελέτη νεφροπαθειών 

Το Κέντρο Aριστείας: Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, CY-Biobank 
ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι δέχεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για εθελοντική συμμετοχή στα πλαίσια του παγκύπριου ερευνητικού πρόγραμματος ΜΙΤΟΣ-1-Γονιδίωμα Κυπρίων (Exome). Το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ-1 εντάσσεται σε μεγαλύτερο ερευνητικό έργο για τη μελέτη των νεφροπαθειών και στοχεύει στη σε βάθος ανάλυση του γονιδιώματος των Κυπρίων. 

Φυσιολογικά, η λήψη δειγμάτων από εθελοντές δότες είχε ανασταλεί άμεσα, με την εισαγωγή των μέτρων έκτακτης ανάγκης που εφάρμοσε η χώρα στα μέσα Μαρτίου, στo πλαίσιo αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο με την άρση των μέτρων αυτών, η Βιοτράπεζα του Κέντρου Αριστείας θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους εθελοντές δότες. Για περισσότερα, πατήστε εδώ.

 

*Το Έργο CY-Biobank συγχρηματοδοτείται με 15 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 εκ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία και με 8 εκ. ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και υλοποιείται από τοuς: 

 

Ηλεκτρονική διεύθυνση:
biobank@ac.ac.cy

Τηλέφωνο:
+357 22892815

*Το Κέντρο Αριστείας CY-Biobank θα ήθελε να συνεχίσει να σας ενημερώνει για τις δράσεις του 2-4 φορές το χρόνο. 

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από το CY-Biobankπαρακαλώ απαντήστε πίσω με το μήνυμα: «Αφαιρέστε με από αυτή τη λίστα αποδεκτών».